Skip to main content

250 Pakar Perancang Bandar Sertai APSA

WAHID OMAR (depan, lima dari kiri) bersama ahli akademik dan pengamal bidang perancangan bandar tempatan serta antarabangsa menyertai Kongres Antarabangsa Asian Planning School Association ke-13 di UTM, Johor Bahru, semalam. Utusan/FATHIN SUHAIRA ABD. RAHIM
Kredit Foto: Utusan

JOHOR BAHRU 12 Ogos – Seramai 250 ahli akademik terdiri daripada penyelidik dan pengamal bidang perancangan bandar tempatan dan antarabangsa menyertai Kongres Antarabangsa Asian Planning School Association (APSA) ke-13 di Universiti Teknologi Malaysia, di sini hari ini.
Naib Canselornya, Prof. Datuk Ir. Wahid Omar berkata, kongres selama tiga hari itu melibatkan perbincangan intelektual dan kritikal keadaan semasa dan hala tuju masa hadapan perbandaran serta perancangan bercirikan Asia.
Katanya, melalui APSA 2015, UTM mengambil peranan sebagai peneraju dalam menyumbang kepada rumusan satu Agenda Perbandaran Asia yang bakal menjadi panduan kepada pendidikan dan amalan perancangan rantau Asia dalam abad ke-21.
“Perumusan agenda perbandaran yang khusus kepada konteks Asia adalah penting dalam kita menjangkakan pelbagai isu khusus dan tahap perbandaran yang belum pernah terjadi di rantau ini dalam aspek kepelbagaian, intensiti, kompleksiti dan keaslian.

Comments